Debate υποψήφιων δημάρχων

Με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των μελών του δικτύου, αλλά και του εκλογικού σώματος, το Thessδίκτυο αποφάσισε τη διεξαγωγή ενός debate, μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Το debate είχε αποκλειστικά κοινωνικό χαρακτήρα και όχι πολιτικό. Τη διοργάνωσή του ανέλαβε το συντονιστικό του δικτύου και όχι δημοσιογράφοι, οι οποίοι απλά ανέλαβαν τον συντονισμό και την τελική διαμόρφωση των ερωτήσεων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Απριλίου 2019. στις 17:00, στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης», στο Δημαρχειακό Μέγαρο

Ποιοι καλέστηκαν

Οι προσκλήσεις αποστάλθηκαν σε υποψήφιους δημάρχους, που ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο, στις 5 Μαρτίου 2019. Ως εκ τούτου, είναι σαφές ότι καλέστηκαν όσοι είχαν ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά τους μέχρι εκείνη την ημερομηνία. Λόγω του μεγάλου αριθμού των υποψηφίων, υπήρξε αδύνατη η επικοινωνία και η εύρεση όλων.

Η λίστα των σχετικών υποψηφίων που καταφέραμε να βρούμε περιλάμβανε τους κάτωθι:
Χάρης Αηδονόπουλος (Συνεργεία – Πρώτα η πόλη μας), Σπύρος Βούγιας (ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη), Σωτήρης Ζαριανόπουλος (Λαϊκή Συσπείρωση), Κωνσταντίνος Ζέρβας (Ναι στη Θεσσαλονίκη),Μαρία Ιωαννίδου(Δημοτική Συμμαχία), Γιάννης Κούτρας (Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή), Μάκης Κυριζίδης (Θεσσαλονίκη Θετικά), Πέτρος Λεκάκης (Θεσσαλονίκη Πρώτη), Παναγιώτης Λογγινίδης (Γειτονιές σε δράση), Θανάσης Μαρίνης (Η πόλη ανάποδα), Βασίλης Μωυσίδης (ΘεσσαλοΝΙΚΗ των πολιτών), Ιωάννης Νασιούλας (Νέα αρχή για τη Θεσσαλονίκη), Κατερίνα Νοτοπούλου (Προχωράμε μαζί), Γιώργος Ορφανός (Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον), Γιώργος Ρακκάς (Μένουμε Θεσσαλονίκη), Νίκος Ταχιάος (Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα), Μιχάλης Τρεμόπουλος (Οικολογία – Αλληλεγγύη), Παναγιώτης Ψωμιάδης (Δύναμη Πολιτών).

Ποιοι ανταποκρίθηκαν

Στην πρόσκλησή μας ανταποκρίθηκαν θετικά και συμμετείχαν στην εκδήλωση οι: Σπύρος Βούγιας (ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη), Γρηγόρης Ζαρωτιάδης (Υψίπολις), Κωνσταντίνος Ζέρβας (Ναι στη Θεσσαλονίκη), Μάκης Κυριζίδης (Θεσσαλονίκη Θετικά), Πέτρος Λεκάκης (Θεσσαλονίκη Πρώτη), Θανάσης Μαρίνης (Η πόλη ανάποδα), Ιωάννης Νασιούλας (Νέα αρχή για τη Θεσσαλονίκη), Κατερίνα Νοτοπούλου (Προχωράμε μαζί), Γιώργος Ρακκάς (Μένουμε Θεσσαλονίκη), Μιχάλης Τρεμόπουλος (Οικολογία – Αλληλεγγύη).

Αρνητική απάντηση λάβαμε από τον κ. Λογγινίδη, λόγω επιβαρημένου προγράμματος (και επιπλέον ο συνδυασμός «Γειτονιές σε δράση» απέσυρε στη συνέχεια τη συμμετοχή του από τις εκλογές) και τον κ. Ταχιάο, που λόγω άλλης υποχρέωσης την ίδια ημέρα, δεν μπορούσε να παρευρεθεί.

Πρόβλημα στην επικοινωνία λόγω μη έγκυρων ή λανθασμένων στοιχείων προέκυψε με τους Σ. Ζαριανόπουλο (Λαϊκή Συσπείρωση), Μ. Ιωαννίδου (Δημοτική Συμμαχία), Γ. Κούτρα (Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή).

Όλοι οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μας.

Αφού ανακοινώθηκε επίσημα η διεξαγωγή του debate, εκδήλωσε το ενδιαφέρον του να συμμετέχει ο Χ. Αηδονόπουλος (Συνεργεία – Πρώτα η πόλη μας), ο οποίος δεν ενημερώθηκε εγκαίρως. Το ίδιο συνέβη και με τον Γ. Κούτρα (Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή). Ο Δ. Ζιαμπάζη (Ενωμένοι Μακεδόνες), στον οποίο δεν είχε αποσταλεί πρόσκληση, ζήτησε επίσης να συμμετέχει.

Το αίτημά τους δεν μπόρεσε να γίνει δεκτό καθώς όλη η διαδικασία του debate(αριθμός ερωτήσεων, χρόνος απάντησης κλπ) είχε διαμορφωθεί βάσει των 10 συμμετεχόντων που αποδέχτηκαν την πρόσκληση.

Αντιδράσεις για την πρόσκληση συμμετοχής σε ορισμένους υποψήφιους

Δεχτήκαμε έντονη κριτική για την πρόσκλησή μας σε ορισμένους υποψήφιους, λόγω ακραίων πεποιθήσεων και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο Διαδίκτυο.

Το δίκτυο προσπάθησε ερευνώντας το προφίλ κάθε υποψηφίου, να επικοινωνήσει με όσους ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο. Κάποια πράγματα διέφυγαν της προσοχής μας. Μόλις ενημερωθήκαμε για επίμαχες αναρτήσεις, ελέγξαμε τα δεδομένα και εν τέλει κρίναμε σωστά ή λανθασμένα να μην ακυρώσουμε τη συμμετοχή των αντίστοιχων υποψηφίων στο debate και επιλέξαμε να κριθούν από τα λεγόμενά τους.

Οι ερωτήσεις

Οι ερωτήσεις που τέθηκαν αφορούσαν θέματα που άπτονται της Κοινωνίας των Πολιτών. Η Κοινωνία των Πολιτών περιλαμβάνει συλλόγους, σωματεία, άτυπες ομάδες, αστικές μη κυβερνητικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες (ΑΜΚΕ) κλπ, που στόχο έχουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών στην πόλη.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι καλέστηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικές με τον εθελοντισμό, την νεολαία, την κοινωνική πολιτικής για ευάλωτες ομάδες, τον δημόσιο χώρο, τη βιώσιμη κινητικότητα και την προσβασιμότητα στην πόλη.

Τα μέλη του Δικτύου έστειλαν ερωτήσεις που πρωτίστως αφορούσαν τα ζητήματα της Κοινωνίας των Πολιτών και δευτερευόντως θέματα σχετικά με το αντικείμενο της κάθε οργάνωσης ή κατηγορίας οργανώσεων. Φυσικά, σημαντική προϋπόθεση ήταν τα θέματα αυτά να αποτελούν ευθύνη του Δήμου και όχι της Περιφέρειας ή/και του Κράτους.

Οι δύο συντονιστές-δημοσιογράφοι, σε συνεργασία με το Συντονιστικό του Δικτύου, συνέλεξαν τις ερωτήσεις και κατέληξαν στις τέσσερις θεματικές και στις 8 τελικές ερωτήσεις. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι γνώριζαν μόνο τις θεματικές του debate και όχι τις ερωτήσεις.

Το κοινό είχε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια του debate, να γράψει τις ερωτήσεις του στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Υπήρξε η πρόβλεψη να απαντηθεί τουλάχιστον μία (1) ερώτηση κοινού (όπως και τελικά έγινε) και αν υπήρχε διαθέσιμος χρόνος και περισσότερες. Η 3λεπτη προγραμματισμένη ομιλία για την κοινωνική πολιτική που θα εφαρμόσει κάθε υποψήφιος σε περίπτωση εκλογής του, τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Όλες οι ερωτήσεις που έγιναν στο debate, καθώς και όλες οι ερωτήσεις του κοινού θα αποσταλούν στους υποψήφιους δημάρχους που συμμετείχαν, έτσι ώστε να τις απαντήσουν και στη συνέχεια αυτές να δημοσιευτούν.

Ευχαριστίες
Αρχικά, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους αρμόδιους του Δήμου της πόλης μας, για την παραχώρηση του χώρου, του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των υπηρεσιών που προσέφεραν δωρεάν, καθώς και τους συντονιστές του debate για την αφιλοκερδή τους συνεισφορά.

Επιπλέον, ευχαριστούμε το δίκτυο των φορέων της Θεσσαλονίκης, για την υποστήριξή τους σε αυτή μας την πρωτοβουλία, τα άτομα που εθελοντικά υποστήριξαν την κίνηση και αποδεικνύουν καθημερινά το πιστεύω τους στην αξία του εθελοντισμού.

Ευχαριστούμε το κοινό για την παρουσία του, η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία, και τις εξαιρετικές ερωτήσεις του, καθώς και όσους κάλυψαν δημοσιογραφικά την εκδήλωση. Θερμές ευχαριστίες φυσικά και στους υποψηφίους που παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά τους, ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμά μας και έδωσαν το παρόν.
Είναι σημαντικό και τώρα και μετά τις εκλογές να υπάρξει μία συνεργασία και μία συνέργεια μεταξύ των εκλεγμένων από τους πολίτες και του Δικτύου, μιας και κοινός μας στόχος είναι μία ανθρώπινη, βιώσιμη και πρωταγωνίστρια Θεσσαλονίκη. Το Δίκτυο, ως θεματοφύλακας των ιδανικών και αξιών του εθελοντισμού και της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των πολιτών και των κατοίκων της πόλης, απλώνει το χέρι του για την αυριανή μέρα μετά τις εκλογές στο να εργαστεί με όρεξη και πάθος για την υλοποίηση των στόχων του.

Σύντομα θα δημοσιεύσουμε ένα μικρό βίντεο για την εκδήλωση, καθώς και τις γραπτές απαντήσεις των υποψήφιων δημάρχων.

Μείνετε συντονισμένοι!

*Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε την εκδήλωση στα βίντεο που έχουν αναρτηθεί στη σελίδα της εκδήλωσης στο facebook (https://www.facebook.com/events/407092110121781/)

EnglishGreek